dimecres, de maig 28, 2008

"NOVES" VIES al Xincarró i Gelida

Aquest són dies extranys..molta pluja i més fanatisme..sessions maratonianes a la Panxa del Bow, escapades fanàtiques aquí i allà...esquivant ruixats i apretant sota baumes...La penya treballa i estudia i m'ha costat trobar fanatics que vulguin apurar les tardes.

La darrera setmana vaig poder sortir algunes de tardes...buffff...una SOLITARIA EXPRESS a la GAM del Bisbe ( sense estreps, amb drama baixant sense frontal i plovent), i un parell de XINACARRONS on vaig poder "tastar" de nou els graus dels anys 80 en un totxo santbenetero que hi ha sota la paret de l'esquerra.

Al XINCARRÓ vaig " A Igualada també s'escala" d'en Tarragó...pssss...en 12 metres desplomats hi ha 5 spits vells del 8mm, i 5 o 6 picats-arreglats...moviments guapos i "lance" final que veia galàctic però que entre llamps, trons i remullades acabo encadenant...

La via és força guapa de fet...Al al costat té vies naturals de 7c i 8a, i vaig buscar alternatives de moviments i resulta que la encadeno de nou, sense picats i usant només l'arreglat d'entrada i un canbto natural que es veu "ampliat"..surt 7c/c+...i com que els spits són ja antics i fets pols decideixo reequipar-la amb bolts nous ( el seu autor sembla que esta més interessat en renovar clàssiques d'altres que en reequipar les seves vies que no són poques...en esportiva es cau molt més, amb major força de xoc, i el terra és molt més aprop...en el lance de sortida de "Igualada", que és obligat, si petava l'espit acabaves al terra..... Torno el divendres i en mitja hora tenim la feina de trepant feta...reencadeno la via i la veritat es que és interessant...¿Hauria de tapar els picats? Suposo que seria la mateixa filosofia aplicada a la "millora" de la Puigmal no?

Passo de menjar-me l'olla, la Silvia encadena el seu primer 6b en la reentré...com una "jefa" flota per la placa de continuïtat i apreta en el crux. Felicitats!!!

Segueixen les plujes..i la Panxa el finde bat récord d'afluència i de calor...diumenge no puc ni tancar les mans després de 5 dies initerromputs de netrenament descontrolat i A0's a la Gam ( no duia estreps...)

El PANY CENTRAL DE GELIDA dóna per bastantes combinacions, de manera que a pesar de la pluja que havia mullat la BOCA PLENA DE SIKA en el seu crux, es podien fer variants i escalar la Winchester i La Tocats de l'Ala...
Aprofitant una parada del txirimiri i entre flashos i assegurades a la col.lega, vaig endegar una nova combinació ( en el topo és la variant entre 6 i 7): Entrada per la Winchester fins a sota el crux i sortida cap a la Boca plena de Sika just després del seu crux.

Generalment una variant així no mereix més atenció que la que li toca com a variant, però aquest cas és especial donat que queda una integral que evita els dos passos més txungos, amb una superació del forat com a crux en dificultat i el final com a lloc on aguantar. Em va semblar 7c/c+, evidentment més facil que les dues vies originals, PERÒ UNA BONA OPCIÓ per aquells qui no arriben a poder escalar la Boca ( 8a) per pila o la Winchester ( 8a) per falta de grapa en el pas crucial.

DESCRIPCIÓ : Entrada comú a les dues vies, repòs al forat. Jo supero el forat per la ESQUERRA ( no per la xorrera de la dreta), amb un pas de regletes i aixecada sobre el forat...minirepòs raro just abans del crux de Winchester...si es munta per dalt es pot posar una extensió d'un metre i xapar el següent bolt. També es pot atacar amb l'assegurança del crux de la Winchester. OJO que les dues opcions ( amb extensió o des del bolt del crux-Winchester) "allunyen" una miqueta ( cap drama, com escalar la Winchester o el 7c+ a l'esquerra de la Tocat de l'Ala).
El pas és agafar la regleta del crux de la Winchester amb la ESQUERRA i tirar d'espatlla dreta a la ratlleta de sortida del crux de Boca,...la resta ja és la Boca. Un cop controlats peus ( i com que ja tenia Boca i Winchester fetes), em va sortir al primer intent.
La via s'ho val i és una bona opció més fàcil que les originals !!!

A darrera hora la Silvia gairebé encadena en toprope i al segon intent, un 7a guapíssim entre els dos 7b's de la placa principal( cau amb la R a la cara i per despite doncs no esta acostumada a "memoritar vies...),...a destacar que MAI havia provat aquesta dificultat i que a primera hora havia encadenat al "flash" el 6c ( 6b+ en ressenya) de la fissura central..i mai havia provat 6c...La propera li munto un 7c ( hehehehe!)...

11 comentaris:

PGB ha dit...

Bou, un cop entregui el projecte compta amb mi per fer tardes fanatiques :)

Nomes tinc una pega... que plego a les 18h! :(

Txomo ha dit...

Si em permets una suggerencia web:

com que en carregar la pàgina principal http://celiavern.blogspot.com surten totes les entrades des de l'inici del blog... la pàgina pessa bastant i el navegador se'm queda mig clavat carregant la pàgina.

Al cap i a la fi quan ja has llegit totes les entrades anteriors el que més interessa són les darreres entrades...

Podríes probar, si vols, de limitar les entrades a la pàgina principal a 10 entrades, per exemple, i guanyariem en velocitat. A mí personalment de vegades em fa mandra entrar al blog perque, com he dit, el firefox se'm queda mig lelo.

Salutacions i felicitats pels encadenes.

Marieta ha dit...

Caram a Gelida...quantes vies, qui hi visqués!!! jejejejeje
Ara mola que baixa aigua pel torrent, un lloc preciós, oi?
A veure quan tornem (no hi anem quasi bé mai) que, encara que sembli mentida, no hi he encadenat res de 7b+ en amunt!!!

TRanki ha dit...

EI PGB! OIDO COSINAAA, a veure si ho fem cert..entre altres coses una tada a la soleia ens la debem de fa moooolt de temps! ( jo pujo abans si no et fa res..hehehehe)

Ei TXOMO ! Moltes gracies pel suggeriment! he fet el canvi !

Ei MARIETA...heheheh, doncs ja tardes ! Ahir era un dia perro i vaig preferir anar a gelida per enèssima vegada. Ja estava fart de fer paranoies encadenant mil vies en una tarda o repetir per enèssimissima vegada els 7b's..i se'm va acudir la possibilitat de enllaçar vies. La boca tenia la presa clau mullada, i la Winchester la tinc creuada ( la vaig fer als segon pegue i ara em surt el pas un de cada 25 cops que el provo)..i vaig veure que la combinació ESCOPETA de SIKA quedava més "facil, económica y para toda la familia" ( Marc piri's dixit).

Quan hi vagis ja tens feina!

2 suggerències: Prova sortir del forat per la esquerra, són dues lefes i aixecar-te..a mi el pas de la xorrereta al bidit ( lance guarrote, no em mola i em costa molt)...un cop sota el crux de la Winchester mola tenir posat un excalèxtric, capar i anar a la Boka. NO és txungo però si ho fas amb el xape d'abans del crux de la WIN li dones molta "emoció" al tema...

La veig més o menys de 7c durillo, no sé, si la feu ja direu.

De fet crec que queda una combi ideal per fer una via pel mig de l'escut sense estar escalant OSTAVO GRAO GELIDENSIS..

Saluuuuut

Jortx ha dit...

Tros de bou!!

Sobre el tema de picats o sicats jo sóc partidari d'eliminar-los si la via es pot fer sense ells; però suposo que primer hauries de parlar amb el Tarragó i potser ell no té ganes d'escoltar... qui sap!

Sobre el tema tardes, durant el juny en tindré bastantes moltes, si m'e-milies o truques podem anar a fer mal ;)

Apa a cuidar-se!

Anònim ha dit...

Jortx parles massa, igual et falta grau per dir que taparies cantos no? Si tapo els que em sobren a mi ....

Jortx ha dit...

Sr.Anònim,

Pel que puc deduir de la seva educada intervenció veig que vostè no ha llegit o interpretat bé els meus comentaris:

1) Jo no he dit en cap moment que taparia cap cantu, només he expressat la meva opinió sobre el tema de manipulació de la roca. Reitero el que he dit a dalt.

2) El grau que jo faig o deixo de fer és irrellevant en aquest assumpte, ja que jo he dit textualment "si la via es pot fer sense ells"; i no he dit res de sobre si JO la puc fer o no...

3) Jo no he dit mai que em sobrin cantus; de fet me'n solen faltar; però no per això el que faig és sikar o picar. Senzillament miro d'adaptar-me.

Ja per acabar només dir-li que si vol expressar la seva opinió i carregar contra una persona concreta; és de mala educació no firmar.

Vinga salut a totes i a tots!

Anònim ha dit...

Ja t'he enviat els vídeos. Que els disfrutis, segur que fas un muntatge guapo!

TRanki ha dit...

ANÒNIM.

Quan es llença una pregunta es busca una resposta. La pregunta és SI EN PARAL.LEL A LES ACCIONS QUE S'HAN FET ARREL DE UN REEQUIPAMENT ( LA PUIGMAL) QUE IMPLICA UNA "MILLORA" I INCREMENT EN LA DIFICULTAT ORIGINAL DE LA VIA, EN LA VIA "A IGUALADA TAMBÉ S'ESCALA" SERIA LEGÍTIM DE FER EL MATEIX.

Apart de la "ironia" que pugui tenir aquesta pregunta ( i que no amago), PENSO QUE MAI es POT ALTERAR la dificultat original de una via...és més aviat una demostració de uqe una via es pot escalar de moltes maneres-manipulanty o no la pedra- iq ue l'apoerturista és qui la marca. I aquesta demostració va més aviat en el sentit de NO TOCAR elque ha fet l'aperturista que en el de Tocar-ho..almenys per la meva part.

El comentari d'en Jortx és una resposta al que pregunto. Si tens quelcom a dir sobre en Jortx personalment suposo que per mail o al seu blog seria millor.

En quant a la teva resposta NO ES TRACTA DELS CANTOS que es toquin o no...es tracta dels cantos MANIPULATS o no..evidentment un via pot tenir moltes versions i la OPTIMA GENERAL és la que en determina el grau...la pregunta es refereix EXCLUSSIVAMENT a preses i fortas arreglats o picats que es poden evitar.

Curiosament la dificultat no es dispara.

M'he trobat casos similars a Agulles ( La temptació viu a dalt, vies a la Partió, en el totxo aprop del refu, en algunes vies a St benet...). Fins i tot vies on JO he posat sika per reforçar un canto al final es fa el pas sense tocar aquella llastra...

la família ha dit...

Què és un creatiu? La persona que és capaç de reinventar contínuament desde si mateix, una manera de pensar i de transformar els inconveninets en avantatges.., així doncs, l’Oriol és un creatiu. També un autèntic creatiu de l’escalada, coneix tan bé el que fa que forma part d’ell mateix, quan el veus escalar saps que no és la dificultat o el grau de la via, sino com es mou per la paret el que impressiona, perquè gairebé forma part de la roca, la sap interpretar en tot moment i es deixa portar pels secrets que ella li explica. Quanta gent ho sap fer? No ho sé, és clar que la hi haurà, però mai ho havia vist de tan aprop!

De les vies que va encadenar què us en puc dir que encara no sapigueu, a les Agonies el 8a a la primera una vegada muntada, la del totxo del vermell a la primera ullada ja gairebé la tenia i a la segona ja anava a muerte, saltant-se els cantos picats amb tota la classe i quan va descobrir que a dalt calia fer un bon lance (peaso de salt), ho va fer i tela perquè degut al mal equipament de la via, ja comentàvem que o havia petat un canto o no s’entenia que hi hagués la possibilitat de picar al terra. Quins cullons!!! La va reequipar i ara es pot fer sense por, per cert que sense calentar ni res va i la reencadena després de reequipar-la i passant dels picats, jo encara em pregunto si la via es mereixia els diners i l’esforç, ell diu que si perquè els moviments li van agradar, ja se sap, qui ho fa de cor ho pensa de manera positiva…

La convinació de Gelida, torno al principi del comentari! Li van sortir uns passos bonics amb el seu "alejillo pendolós" per tal com li va quedar el xapatge que va ignorar i com un rei, malgrat que es tractava d’una via amb passos llargs i que a ell suposadament li sortirien forçats però no, sembla que s’estiri un parell o tres de pams.

Ep doncs això, kina kanya,!! I en quant a mi freenaaaaaaaa no flipis que les vies em van mig sortir de xiripa i no temptéssim pas la sort no fos cas que vingués el castanyasssso! Però sembla ser que alguna cosa ha canviat perquè vaig poder encadenar aquella bonica via al Xincarró després d'un cert temps sense sortir i a sobre he pujat per on mai imaginava que podria fer-ho.., i .. Doncs que moltes gràcies pels ànims i la transferència de fanatisssme, que ara m’he picat! A muerte amb aquell 7aaa no se’m resistirà!(mamma por).

I per acabar aquí va una frase dedicada a celiavern.

Tot allò que sóc està a dins del meu cap. Escolto sons i si ningú pot llançar-los al vent, jo ho faré.
Jimi Hendrix

TRanki ha dit...

....

CARAM SILVIA...kemesonrojoooooo!!!

Si sé que t'havia de crear aquesta impressió, a més m'afaito i em pentinooooo eh?? heheheh!

res bowa...potser el que passa es que el que et cal és "sortir" de aquesta closqueta alpina en que vius i fotre-li canya amb penya que et potencii...et passo la peli de la PATAGONIA i veuràs el que són FANATICS de veritat...

"sólo hay cabrones y cobardes" ( posats a citar jo cito a la MALA RODRIGUEZ-saps que m'agrada el jipjop)...és durillo, però la execpció confirma la regla...

LA realitat es que allà on un arqueja i llança un altre ho fa en extensió i en estàtic...el món és inmens i SEMPRE trobaràs algú més bow, més fanàtic, més valent i més de tot..la qüestió és possiblement intentar SIMPLEMENT ser millor que tu mateix i intentar viure això amb una mica ( una mica que la vida és dura) de passió...bé..o potser molta..per mi és una manera de ser més que un estat...i no sé foins a quin punt pot ser un "defecte"..si t'ho mires bé...

L'únic de impepinablement cert en tot el que dius es que TU, si li poses ganes, aquest estiu acarícies el VIIº amb ganes...El que vas veure a Agonies i Xincarró i gelida té un "truc" que és el fet de estar 25 anys fent el mateix...jo estic tres setmanes sense trepar i passo més por i tibo menys que TU just traient el cap en l'esportiva.

I posats a citar de nou...un texte de kerouac ( crec que a l'anunci del cotxe erren la data en que es va escriure?) del 57:

"Les úniques persones per a mi són les que estan boges,boges per viure,boges per parlar,boges per ser salvades,deleroses de tenir-ho tot alhora, que mai badallen ni diuen coses intrascendents, sinó que cremen, cremen i cremen, com aquells fabulosos coets romans que exploten com aranyes entre els estels per deixar una llum blava al centre, que en expandir-ser fa que tothom es quedi bocabadat i exclami: AAAAAHHH!!!!"


i una cita de Bacon prou interessant:

La amistad duplica las alegrías y divide las angustias por la mitad

Apali, cuida't i prepàra't que a la propera cau elq ue et proposis bowa!!!
deeeeew!