dilluns, de juliol 23, 2018

ESCALADA A LA COSTA BRAVA ( ESTARTIT- CAP DE LA BARRA)- Wyatts, Cap de Trons, Mar cel i terra, i Bros

Escalar vies llargues a la Costa Brava?!?!?

Sense ser un terreny especialment afavorit per a l'escalada, a la COSTA BRAVA ( des de la Selva a l'Empordà) s'estàn recuperant llocs per a escalar i alhora s'en descobreixen de nous.

Des del granet i sauló de les zones més al Sud fins al calcari divers de les zones de l'Alt Empordà, els cingles que s'aboquen al mar están veient com ( de la mà de gent bastant concreta i dedicada!), comença a haver-hi una bona oferta de rutes de tot tipus.

Concretament a la zona de l'ESTARTIT, ja fa anys que el cingle del CAP DE LA BARRA, davant mateix de les illes Medes, ja es va equipar la CAP DE TRONS per part dels Rubio, amb una visió més futurista que va quallar 20 anys més tard ! Posteriorment Alex ventura amb altres Companys ( D.Oliver, Ivan Ruiz, i J.Leal) s'ha dedicat a deixar un llegat que s'ha de reconeixer com una gran feina i molta dedicació...

EL CAP DE LA BARRA és una paret abocada al mar que amb els seus 110 mts presenta una aparença de gran ambient malgrat ser d'accés quasi inmediat.
Actualment consta de 3 vies més, apart de la citada, equipades pel mateix grup, que també ha reequipat CAPDETRONS.

SITUACIÓ i OMBRA: El Cap de la Barra és EST, de manera que el sol s'hi amaga cap a les 14.30-15:00 a les vies BROS i MAR CEL i TERRA, mentre que a WYATTS i CAPDETRONS desapareix una mica després.
S'hi pot escalar tot l'any tenint en compte que al pic de l'estiu millor anar-hi a la tarda si no volem deshidratar-nos. La brisa marina permetrà que malgrat la canícula, es pugui escalar. EL TACTE de la roca pot anar de passable a molt humit, especialment als llargs més aprop de l'aigua ( DUR LA BOSSA DE MAGNESI BEN PLENA).

ACCÉS al SECTOR: Des de l'Estartit, cal dirigir-se cap al PORT. No es pot entrar al port i obliguen a girar cua, de manera que just aleshores a MÀ DRETA, veurem un carrer en pujada ( carrer CAP DE LA BARRA al costat del restaurant EL VOLANTÍ). Per aquell carrer s'accedeix just al final, per unes escales, al cim del cingle del CAP DE LA BARRA.
A TENIR EN COMPTE: Es tracta de un carrer PRIVAT amb una tanca automática. Segons un cartell la tanca té horaris d'obertura (generalment obert fins les 21:00), i si entreu en cotxe us podeu quedar dins. Igualment ara s'ha restringit molt les zones on aparcar i no sempre hi ha lloc.
Tot el voltant del port és zona blava ( i cara), apart que només pots posar 3h de saldo. Parlant amb els vigilants em van comentar que els pots comentar el tema i posar dos tiquets en funció de l'hora que sigui i l'hora de retorn…
També podeu buscar lloc pel poble i caminar 5 minuts més.

Un cop a les escales que pujen al sender, seguir el camí principal que voreja per dalt les parets. COSTA IDENTIFICAR el final de les vies.

ACCÉS A LES VIES: Cal localitzar el final de cadascuna, de cara a poder rapel.lar ( l'accés per mar és logísticament més complex). Per les dues primeres heu de anar pel sender que circula aprop del cingle.
WYATTS: A certa distancia de les baranes de protección hi veureu un PI i una FITA BLANCA GEODÈSICA a la dreta, Si us aboqueu uns metres més a la dreta de la fita veureu la cadena de rappel.
CAPDETRONS: ídem més a la Esquerra, a la esq. de un altre pi veureu que està desbrossat. Si us aboqueu veureu que hi ha un químic i una anella antiga. Hi ha una pedra enganxada (al costat de la reunió) amb el nom de la via
Lila flipant a la sortida de Bros ( 7a+)
Recuperant cordes a MAR CEL I TERRA ( 6c+)

Per MAR CEL I TERRA i BROS millor seguir el sender principal fins una gran fita de pedres. Allà tirar per corriolet a la dreta fins el caire del cingle. Hi ha una altra fita blanca on s'aclareix, just abans de que la paret comenci a baixar cap a cala Calella. ES EL FINAL DE LA VARIANT dreta d BROS...uns metres abans entreu entre dos pins i alla hi ha una mica de clar, on acaben BROS i MAR CEL I TERRA.
Mirant al mar veureu a la esquerra un químic ( visible ja que està al terra just al caire del cingle) que permet anclar-se i accedir al final de BROS. Just a la dreta veureu una cadena ( molt de compte!) que permet accedir en metre i mig de descensa a la reunió de MAR CEL I TERRA. Personalment diría que no està de més reasegurar-se al pi per accedir a aquesta reunió. No és d'accés difícil però en fred i amb el pati fa angúnia.
Lila al Ll1 de MAR CEL I TERRA ( 6b/+)

Les vies están equipades per rapel.lar, al llarg d'elles o empalmant rap.pels de 60. ALS LLARGS QUE TOQUEN A l'AIGUA cal gestionar correctament la corda ja que en recuperar-la pot caure a l'aigua i millor rapel.lar el llarg concret enlloc de venir del de sobre...
WYATTS té repisa correcta, deixant el llarg amb cintes passades, en recuperar la corda no es mulla. CAPDETRONS s'accedeix per WYATTS flanquejant a dreta o rapel.lant-la ( hi ha bosc intermig).
MAR CEL I TERRA acabes quasi sobre l'aigua, és gestionable amb compte.
BROS millor fer el primer llarg en toprope si no sou masters en recuperar corda.

DESCRIPCIÓ DE LES VIES: Cadascua de les vies tenen un carácter concret. No hi ha graus alts però en general la sensació d'escalada és aèria, atlètica i exigent, amb trams de continuïtat i alguns passos concrets més explossius que marquen el carácter del llarg. Amb 18 cintes i reunions es fan totes. En alguna (veure cada via) es pot dur material complementari si aneu justos amb el grau obligat

WYATTS: Bonica via de 105mts i 6b/A0e (6c+ en lliure). 4 llargs variats amb dos llargs inicials de 6a, flanqueig empalmable a reunió a la dreta, i llarg de  6a+ ( passos a mirar), un llarg intermig preciós amb sostre apurable en lliure ( no arriba a 7a tot i ser un pas explossiu),i el llarg final més complex i obligat. Si voleu protegir-lo adequadament dueu un tasconet o micro per arribar al darrer parabolt de la tirada, o bé quan rapel.leu deixeu una cinta llarga a mode d'escalextric per protegir el crux ja que allunya: No és un pas extrem però costa de veure i l'assegurança queda a sota mentre veieu angoixats com podeu caure als darrers metres de la via. Dificultats estimades: 6a,6a+,6c+/7a (6a/A0), 6b/+ obligat ( amb un micro o deixant cinta llarga precol.locada es pot evitar el cop de gas)
NOTA ACTUALITZADA ( octubre 2018): el darrer pas de la via compta ja amb una assegurança extra, fet que treu la obligatorietat del pas mencionat.
Lila al LL1 ( 6a) de WYATTS
CAP DE TONS Via pionera ( 1993) reequipada. 105 mts i 6c+ no obligat. Roca espectacular i tres llargs amb feixa intermitja abans del llarg final. El darrer llarg és el més bonic. Es pot baixar per Wyatts i flanquejar a la dreta fins la R0. primer llarg molt bo, segon molt vertical en una mena de paret/esperó que pasa un sostre, i llarg final més explossiu. Equipat

MAR, CEL I TERRA Potser la més exigent i bonica del conjunt. Molt aèria. Ben equipada tot i que cal escalar trams puntuals de 6c si no dueu micros i domineu el trampeig. Al tercer llarg allunya en un tram molt fácil.
Primer llarg ( 6b/+) amb pas difícil a l'inici i la resta de continuïtat.
Segon llarg amb pas a bloc. No es 7a, potser 6c ( 6a/A0)
Tercer llarg amb sortida de reunió, placa fácil ( ON RECOMANEM UN CAMALOT #1 abans del desplom), i desplom espectacular ratllat per una fissura a esquerres amb passos molt atlètics. 6c+ espectacular.
Darrer llarg sublim, molt estètic i aeri. Placa vertical/desplomada de 25 mts que des del primer al darrer moviment solicita la nostra atenció. Navega Intel.ligentment en busca de les debilitats fins uns darrers metres molt coreogràfics amb pas final de pel.lícula. Ha petat alguna presa original, i caldria regraduar-lo a 6c o 6c+.
(A Sobre i a Baix) Darrer llarg de MAR CEL I TERRA, fantàstic mur aeri 5 estrelles, graduat inicialment de 6b sembla que ha trencat quelcom. El vam veure almenys de 6c/+, possiblement el llarg clau de la via 
 

BROS Via molt ben trobada, no obligada ( 6a/Ae) tot i que sobre el paper sembli la que té més grau.
El primer llarg parteix de l'aigua, millor fer-lo en corda per dalt. 6a de continuïtat
Segon llarg de 6a atlètic amb algún pas a mirar entrant a reunió, potser 6a/a+
Tercer llarg molt bo. Fissura bavaresa que tot i marcar 6c+ em va semblar molt més fácil...6b de bona presa
Quart llarg de pel.lícula. Fissura desplomada ( compte a l'entrada) primer amb molt bona presa i després cada cop més roma, fins a un bidit on apretarem bastant. Hi ha un encastament de genoll esquerre just al crux. Sortim del desplom i una gloriosa bavaresa/placa final ens duen a la reunió de cim. RECOMANEM dur C#1 o C#2 o alguna tascó gran, ja que al tram final no hi ha un parabolt que falta i allunya molt en Vº tot i que ho vam fer sense problemas.
Hi ha una variant-escapada ( PARMALY) a la dreta d'aquesta tirada, de 6a equipat.
 Fantàstica bavaresa de BROS ( 6c+ que ens va semblar suau)
Lila a la aèria sortida del fantàstic darrer llarg de BROS (7a+ que ens va semblar un xic més suau...)
 
IMPORTANT : La situació d'aquestes vies ( com les de la resta de la zona on s'accedeix amb barca/rappel) implica el fet que no hi ha RETIRADA possible ( a baix tindreu el mar) a no ser que us vinguin a buscar en barca o us escapeu nedant. Qualsevol emergencia o situació imprevista complica seriosament el tema.
Hi ha qui usa una estàtica de 100mts de cara a rapel.lar i garantir-se la sortida.
En qualsevol cas tingueu-ho en compte abans de retirar la corda quan rapel.leu.
Igualment, tot i tractar-se de una zona "benévola", no oblideu que les tempestes al mar i a l'estiu acostumen a ser de rápida formació, violentes i amb abundant aparell elèctric. CONSULTEU LA MÉTEO. A Montgó, en una senzilla via de "love climb" vam patir una de les situacións més absurdament perilloses de s de feia molts any, envoltats per una mànega que en una hora quasi ens arrenca de la paret…

 
Salut i Costa Brava!!!!

23 comentaris:

Martí ha dit...

uauuuu

Havia sentit parlar d'aquesta paret, però no coniexia ningú que hi hagués anat. I tu ja les has tatxat !!

Que tal el lloc? EL tema de baixar en rappel és complicat? No hi ha vies de grau obligat més asequibles?

GRACIES PEL POST !!!

TRanki ha dit...

Bones Martí

ENs queda la CAP DE TRONS !

És un lloc molt interessant, sobretot perquè a nivel de Costa Brava són les vies amb ambientillo, i cert grau en escalada lliure...i ben equipades ( químics).

Les hem escalat en diversos anys, a mesura que s'anaven obrint.

La roca és força bona tot i que has de acostumar-te ala possibilitat de cert tacte humit ( segons el dia i especialmente al llarg més aprop de l'aigua). Res que no es pugui resoldre amb magnesi.

En quant a accés, igual es pot aproximar amb barca, però o t'hi duen o has de baixar a buscar despés la barca o kayak. ës millor rapel.lar.
DE MOMENT les hem rapel.lat totes amb corda simple de 70mts, sobradament i fent tots els rappels ( crec recordar) o enllaçant els curts.

El sistema que usem és que el que Baixa primer ho fa autodespenjant-se amb el grigri i pasant alguna cinta per no perdre's ( i amb la corda en la motxilla o plegada si fa vent)...un cop a la Reunió t'ancles, i envíes la punta al de Dalt. Després el despenges com si fos escalada esportiva. EN alguns casos hem deixat alguna cinta posada o alguna reunió muntada. ës un sistema força ràpid.
ABSTENIU-VOS del rapel simultani ( un per cada corda), és molt perillós!
EN el darerr lalrg he detallat en quines vies pts començar des de la R0 i en quines no. Si hi ha repisa + si deixeu les ciontes posades al llarg + si sou destres recuperant, no mullareu la corda. A Wyatts es recupera bé ( i es pot accedir a CAPDETRONS), a MAR CEL I TERRA aneu amb compte, i a BROS es fa molt difícil no mullar ( vam començar de una falsa R ( químic i pitó)un xic mes Amunt...la R0 és quasi a l'aigua.

EN QUANT A GRAU....la BROS és la menys obligada ( 6a i A0), la resta exigeixen més, especialmente WYATTS ( si no duus un tasconet o micro pels darrers metres) i MAR CEL I TERRA ( on has d'apretar ente quimics i té una sortideta de 6c/b+ obligada...

La via BROS coincideix en repises amb la MAR CEL I TERRA, si us trobessiu atrapats es pot escapar per la BROS i la sortida PARMALY ( 6a).

He sentit que per baixar rapid i garantir escapada, hi ha gent que Baixa amb estàtica de 100 mts.

Salut!!!

Jaumegrimp ha dit...

Ha de ser impressionant escalar amb el mar al darrera, gràcies per la informació.

laura pi ha dit...

Ei... genial la informació,

tan sols hi he escalat la Wyatts i a contra rellotge que se'ns feia de nit. Sort que vam deixar una corda fixada al darrer llarg per si de cas, tot i que no la vam fer servir ens va donar prou confiança. Realment impressiona quan comences a rapelar i t'aboques al buit, l'ambient d'aquest penyasegat és magnífic. Ja em miraré la Bross per una futura visita!

Salut, alegria i penyasegats!!!!

sergi ha dit...

Eii molt ben currat el post i moltes gracies per tota la info!! Avere si trobo un forat i nem passant per aquí ,que ja toca!!
Abraçada i arròs negre a dogo!!

https://sergialella.blogspot.com/

Tranki ha dit...

Jaume, vies com BROS (variant) o la INTREPIDA SIRENA a Montgó són impresindibles I assumibles! Escalar sobre el mar es una barreja d alpinisme I costabravisme brutal. Salut!

Tranki ha dit...

Ei Laura. La Wyatss es mes obligads que Bros! Nosaltres no duiem res...I veniem contents per haver encadenat el penúltim quan se sobte vam trobar-nos amb el darrer I sense catxarret!
Ja em va passar el mateix a l INTREPIDA, sense friends...
Al final sempre surt pero smb el cul mes apretat!

Tranki ha dit...

Sergi !

No dubtis a anarhi! Es uns zona especial I amb molt mes q l escalada...I en kayak ja ho petes!!!!!

nenivan ha dit...

Hola macus,
celebro que la opinió generalitzada de les vies sigui bona; jo penso el mateix però està clar que no puc ser gaire objectiu.
Voldria fer un parell de comentaris: l'accés amb barca és gairebé descartable ja que no hi ha un punt per desembarcar que sigui òptim com si que passa a la intrèpida sirena. Com a molt a la Bros... però no conec ningú que ho hagi fet. Tothom hi va per dalt.
L'altre punt sobre el que voldria insistir, malgrat que ja s'ha apuntat al post però crec que no donant-li el valor que és mereix, és el fet de rapelar utilitzant una corda fixada i una altra de diferent (corda simple) per escalar. Després de voltar uns quants anys per aquests verals, aquest sistema és el que més funcionalitat ens ha donat. A banda d'assegurar la retirada (potser hi haurà qui tingui reparus ètics) el que assegura és una simplicitat i velocitat màximes a l'hora de baixar (= a més seguretat) i sobretot soluciona el tema de mullar les cordes. Sempre he recomanat utilitzar una estatica de 100mts doncs és el més lògic tot i sabent que potser és un material que no tothom té al seu armari: és pot substituir per una corda dinàmica típica de 80mts o la suma de dues de mes curtes i anar-les deixant fixades.
Per cert, em passa només a mi o la pressió ambiental que hi ha a qualsevol paret a sobre del mar és superior a escalar en qualsevol altre lloc? (ja no parlem si pillem ones grosses picant a sota)
Per qualsevol info que necessiteu no ho dubteu
Saludus

TRanki ha dit...

hey IVAN

LES VIES apart de inèdites son BONES! Totes sens dubte!

En quant a l'Accés, sí que és un bon tema dur una estàtica llarga, Malgrat no tothom en pugui disposar. EL tema retirada pot ser entre complicat i perillós ( marrón fijo) i de fet crec que ja hi ha hagut algún rescat ( a la BROS...). potser la gent no sap on es posa...

Nosaltres el que fem és que ens anem despenjant amb el Grigri xapant alguna asegurança i el de Baix despenja al que esta Dalt com si fos esportiva...així anem "comprovant si es tracta de quelcom molt obligat"...de fet la sortida de wyatt ens va ensenyar que cal fer això hahahah…

En quant a pressió...el fet de que el sol s'en va a la tarda i hi anem a l'estiu, i no poder sortir per Baix, a mi m'apreta en quant a "temps"...sempre sortim a boca de fosc!

LA paret té possibilitats, i llargs com el darrer de la MAR CEL I TERRA, la bavaresa i el final de BROS o el darrer de Wyatts són antològics!

ENhorabona!

nenivan ha dit...

nanuuuuuus,
també és un bon sistema aquest que expliques d'anar catant la via a mesura que baixes, més si no la coneixes amb perill de trobar alguna sorpresa a la pujada i quedar pillat.

Sobre les possibilitats de la paret dir-te que ja no queda gran cosa més perquè els flancs de la paret és una autentica podridura i al centre queda tallada la continuïtat per una gran repissa però tot i així a final d'estiu espero poder penjar les ultimes novetats en les que hem estat treballant aquests dies. Sens dubte, més senzilles que l'oferta actual (acord amb el meu nivell actual)
Abraçus

TRanki ha dit...

hey!

ESPERANT NOVETATS!

A la Esquerra de la MAR I CEL hi ha un esperó brutal que ja vaig veure des de Bros....sí que condueix a la feixa a la Esquerra de mar i cel (darrer llarg), però igualmnet el mur del darrer llarg s'extén a la dreta i presneta possibilitats increíbles.

Si mai hi ha feina a fer i manquen braços aviseu...personalment en paet obro més que equipo, però allò val la pena i realment és interessant per equipar vies dures!

roger ha dit...

HOla,

a l'esquerra de la Wyats hi ha una via nova?

a l'ultima tirada es veu una linia de químics "dobles" en paral·lel un al costat de l'altre.. pot ser? algú en sap res??

nenivan ha dit...

Hola Roger,
ho has vist aquests últims caps de setmana? En aquest cas l'explicació seria que l'amic Alex Ventura ha estat reequipant la via i deus haver vist el material antic i el nou
Salutacions

Tranki ha dit...

Bones...a la esquerra MIRANT DES DEL CIM hi ha CAP DE TRONS, reequipada tb I amb alguna anella (spits) visibleval costat dels quimics

roger ha dit...

Perdoneu, volia dir a la dreta de tot MIRANT DES DEL CIM, el primer que et trobes. Un rapel de quimics i després una tirada de químics duplicats.. per sota no hi vàrem trobar res més.... com si només hi hagués la tirada de dalt...i deu fer un any ja!

https://drive.google.com/file/d/1ctWJNh80Cx85YkwWsQauhLylwU_1kIcR/view?usp=sharing

nenivan ha dit...

Hola Roger,
aquesta foto que has enllaçat és l'últim llarg de la Wyatts oi? a mi m'ho sembla...
Pel que comentes, a la dreta de la Wyatts mirant des del cim efectivament hi ha una línia de ràpel que va equipar el mateix Alex Ventura per accedir més fàcilment (2rapels) a la via Wyatts. A la ressenya del post no hi surt perquè quan vaig fer aquesta versió encara no l'havia equipat, tinc una versió més actualitzada que ja hi surt. Qui la vulgui ja li passaré. A banda d'això ja no tinc més info.
Si dius que a banda d'això hi ha una tirada de químics no en tinc ni idea. Aquest finde aniré a acabar un tema que tinc a mig acabar i li faré una ullada.
Abraçus

nenivan ha dit...

Nanus, us deixo la ultima novetat de la paret que he equipat aquest istiu. Espero que us agradi, si aneu ja piareu a veure que tal:

http://perversiovertical.blogspot.com/2018/10/lestartit-cap-de-la-barra-via-dels.html

Tranki ha dit...

Waw IVAN,bona!!!!!
I bona dedicatoria...
El darrer llarg no va per la Variant PARMALY de la BROS?
És genial tenir una via més allà!
Si tingues recursos t asseguro que m agradaria treure el cap per l ESPERO brutal que es veu a l esquerra de MAR CEL I TERRA...I a la esquerra del darrer llarg de la mateixa també hi ha un mur on s oloren SETENS segur...
Gracies per la dedicació...poc a poc I fent feinaaaaa!

nenivan ha dit...

Bon dia xavals, he penjat l'actualització de tota la info de la paret, alguna d'ella ja comentada en aquest fil de conversa. Si us interessa la podeu trobar aquí:
https://perversiovertical.blogspot.com/2018/11/estartit-cap-de-la-barra-panoramica-de.html
Tranki: efectivament aquest esperó que comentes és brutalíssim i pot convertir-se en una high line de l'Empordà. Té un peu de via arran d'aigua de puta mare i son 40 metres o més de ciri desplomat. Raons per les quals no m'hi he ficat: està a baix de tot de la paret i fa mandra arribar-hi (son 100 metres de paret que cada cop que hi vagis a remenar has de rapelar i jumarejar), salta a la vista que és una via que mai podré fer i per últim els llargs de dalt tallen una mica la continuïtat de la via ja que enganxa de ple l'extrem dret de la feixa. Suposo que amb una mica d'habilitat pots evitar la feixa però la dificultat serà molt menor que aquest llarg mencionat i per tant la continuïtat de la via quedarà afectada. En qualsevol cas, si hi estàs interessat parlem i potser trobem solucions a algun dels problemes.
Roger: sobre la via que comentaves, tal i com et vaig prometre vaig fer els deures i he buscat la info que demanaves: la tens penjada al meu blog.
Abraçus per tothom

Unknown ha dit...

Hola a tots!! m'agradaria trobar a gent per poder escalar a roca. Estic per la zona del estartit-pals-begur. Cualsevol interesat que estigui per la zona el meu numero es 626491575. Gracies!!

Anònim ha dit...

Hola, algú sap com està l'estat de les vies?

TRanki ha dit...

Bones,

Aquestes vies estan equipades amb scellements, plx o onox, de manera que actualment ( SET 2021) l0'equipament està en bon estat ( sempre més afectat com més avall....).

ue jo sàpiga s'estan escalant totes. la CAP de TONS, la més antiga, es va reequipar, de manera que els espits ultracutres dels 90 s'han reemplaçat pèr material actual.

LA FEINADA s'ha fet per pàrt de gent MOLT concreta...o sigui que un inmens RECONIXXEMENT PER ENDAVANT per aquesta gent que sense dubte s'ho han ciurrat perquè topthom pugui gaudir d'aquest racó. GRACIES!!!!!