diumenge, d’abril 13, 2008

TEORIA DE LA RELATIVITAT DES DEL PAS DE LA BURRA

Aquest finde, com tants altres, vam pujar a St Benet a escalar una estona...

Al final, degut a la ressaca després de la festa a Sabadell, a la PANXA DEL BOU ( quina farra més sana i guapa...), i com que l'arnau es va despertar 1/2 hora després d'adormir-nos, el cos estava aparentment molt trillat...¿"Que tal un encadenament de vies i provem com ens movem per la integral TEBES-TEBAIDES de l'estiu???"

Va ser un propòsit fugaç com les dietes de Gener...Després de "crestejar" des de la Gorra Marinera a la Magdalena Sup vam concloure que això dels "encadenaments" ens avorria una mica vam baixar al Pas de la Burra a "encadenar" vies més curtes però bastant més intenses...vam ser-hi fins que ens van rebentar els dits...tranquilitat, fanatisme i flow...

A dalt, davant nostre, el solet escalfava la Roca d'en Barberà, una imponent agulla montserratina amb desenes de vies esportives i algunes clàssiques...El meu company i jo ens miravem com en el frontó principal fins a cinc persones escalàven a l'uníson en cinc vies en una amplada de uns quinze metres- n'hi ha 10 comptant integrals ( de la Gavilan Pollero-Hispano suècia a la Centsets més o menys)...algunes vies es tocaven i calia que un s'esperés per tal que l'altre passés...La resta de l'Agulla està cosida a parabolts i és possible fer integrals entre vies, des de la Ridicul, (Noia Ridícula..etc...) al centre ( Endivia Yuyu, Centsets, Bala perduda, Bala Daltònica, Escoria Daltònica, Escoria Subversiva, Eskoria Cobarde..etc). A dalt, a la Bauma, escales un V+ i muntes fins a la Hermanito el Calvo...

Vam estar repassant una mica confosos...i vam caure en que aquesta situació es repeteix a qualsevol agulla i Totxo de St Benet...Just davant, a la Miranda hi ha un garbuix brutal de vies classiques i noves...com a l'Elefant, o a la Trumfa, o al McCanna, o a la Quarta i la Quinta de Trinitats, al Sereno i el seu Pito, a la Panxa...tot cosit completament a parabolts...?!
Aquesta mateixos parabolts "reequipen" vies com la Gomez, la Normal de la Momia, la Santacana, la Haus i altres on NO HI HAVIA RES, o MENYS en orígen...a la Momia hi ha una cable inmens instal.lat al cim, per desgrimpar un tram de IIº fins la instal.lació de rappel...
Vies com la Cesa, la Hispano Suecia al Barberà, la Ha mort la tia, vies a la Trumfa o a la Quarta de Trinitats, i en altres agulles i totxos , han estat "desequipades" de l'original Ae per equipar-hi damunt llargs esportius fins i tot amb noms nous... Es comparteixen reunions de classiques amb vies noves, les noves es creuen amb les clàssiques, i s'hi apreten fins deixar gairebé un nul espai entre vies a la majoria de llocs...
Un dels millors 8a+ de Montserrat, a la Momia té sika-ciment en una llastra a la tercera o quarta xapa, per evitar que s'arrenqui ( ni es menciona ni es pertén eliminar?), i hi ha vies amb picats, arreglats o "netejats" al Barberà, el Maccanna, el pas de la Burra, etc...segurament de les millors i més innovadores vies en el seu moment en tota la muntanya...vies molt belles i superfanàtiques...sempre m'ha semblat la mar de normal, perquè en realitat mai m'hi havia parat a pensar...


Actualment PERÒ, a St Benet es tendeix a apurar els artifos sense reequipar-los, a obrir vies per sota i sense gaire equipament fixe, i només de tant en tant s'omplen també buits amb noves vies o sectorets esportius, sempre de manera individual, sense modificar la roca i amb molt encert en el traçat i les assegurances... Les vies "aixafades" ( com la H.S al Barberà) es "reburilen" o deixen que es "reburili" per retornar-les-hi la possibilitat de pujar-se en Ae..i sembla que hi ha propostes per tal de desreequipar alguna via ( Santacana...p.ex) que no es va reequipar amb encert o es va substituir un primer reequipament dels 80 ja fet sense encert...El garbuix ètic, doncs, prové i es va legitimar entre els anys 80 i darreries dels 90.

Aleshores vam recordar el Manifest i la manifestació a Agulles, les raons i els arguments exposats per uns i altres...El meu company i jo haviem signat el manifest radicalment convençuts dels raonaments que s'exposaven ( verdaderament a Agulles s'estan fent disbarats, i a més del contingut en la forma i quantitat...el resultat és MASSIFICACIÓ, poc RESPECTE a vies ANTIGUES, un increment INDISCRIMINAT de vies en poc espai i en poc temps...és a dir EL MATEIX EN MÉS O MENYS MESURA i en MÉS o MENYS TEMPS...ara bé...per part d'una sola persona i afectant part de una zona-no tota-)...

Aquest dissabte a la tarda me'n vaig adonar que en el fons tot és del color del vidre que et poses per mirar la realitat...la realitat de cadascú...ara fa 25 anys no hi havia internet, no hi havia globalització i la ecologia no estava de moda, i la irreverencia respecte a allò "tradicional" era bandera de molts..a més Montserrat era relativament verge per fer experiments de tot tipus...els clàssics d'aleshores van deixar un espai a les noves generacions que van revolucionar el panorama de la escalada, i van establir un estil i nombre de vies que avui dia deixa un nul o escàs marge per a noves apertures o equipaments en TOTA UNA ZONA...¿Quina és la diferència en la legitimitat respecte al que s'està fent ara? ¿ La època, el "fons", la "persona", la zona..?

Conceptes com "ús" i "abús" són mòvils al llarg del temps???...la història es modifica i recorda segons el cronista, i moviments i revoltes fan i desfan a tenor de l'instint, tendències o l'interessos del moment ??...És un aspecte més de la "sociopolítica" de cada etapa, en que generacions i conflictes es solapen i s'intercanvien papers de llibertarisme i reaccionarisme entre els mateixos actors...??

Vam estar debatent una estona entre pegue i pegue a"Poker d'asos" ( ex 7c, ara 7b+... Són tres xapes i possibles preses compartides amb Bastardo-que té un o dos picats que sense usar-los no varia la dificultat-!!!-...En el segon reequipament de la Bastardo ( actual) es va posar un bolt més que ara ja no hi és, el primer spit estava molt alt encara que s'hi arriba amb morro...crec però que la original sí que tenia un burí més baix i més seguros, tal i com apareix a la ressenya de l'Extrem..coses de la vida? Com en Tarragó que apart de cosir vies igual treu seguros originals com en posa més...depèn del dia que té...). També vam fer la Setas mágicas ( un dels millors 6a de totxo..curiosament no reequipat encara que esta amb burils...el concepte de seguretat i la por només ens afecten en les vies de cert nivell???

"A mi m'havien explicat que els meus drets començaven on acabaven les meves obligacions...avui la gent creu que les seves obligacions acaben on comencen els seus drets...abans la meva llibertat acabava on comencava la dels altres..i avui la meva llibertat comença on acaba la dels altres...quelcom ha canviat no?"

L'ordre de les paraules..una simple coma INCLÚS, poden variar la interpretació de qualsevol text...però amb una visió més PANORAMICA (com la que es té des de Gorros, per exemple...)..te n'adones que l'Einstein tenia raó més enllà de la pura física...la TEORIA DE LA RELATIVITAT es pot aplicar a molts altres aspectes, i cap de nosaltres n'està exempt...potser és que el temps modifica estats mentals, apreciaciacions, records i velocitats...o potser es que l'oblit és selectiu, igual que els principis? Potser cal sortir del tren en moviment per adonar-se del mateix? O es que cal allunyar-se en temps i espai de un fenòmen per entendre'l millor? és una qüestió d'enfoc, de perspectiva? És l'espai o el temps el que fa que que una postura sigui diferent entre un llocs i en una èpoques?


És el mateix una imperfecció tendent a la perfecció, que la perfecció tendent a la imperfecció..o no? On s'ajunten? On divergeixen? Què és més legítim?

El meu company..menys filòsof ( en aquell moment), i més pràctic, va mencionar la paraula "AUTOCRÍTICA"...i ja passant de tanta "il.lustració", vam acabar reflexionant sobre aquets pensaments: "Tot depèn de la bara de medir que s'usi, i del que medeixis..."


"Tiu no li donem tantes voltes i pilla'm que li foto el pegue delamuerte...i porta'm just que això esta inteligentment modelat per tal que si no et surt el pas et fotis una garrotada del quinze...a més tampoc es prova bé en toprope!!!" ...( m'encanta el caracter d'aquestes vies...excepte a la via més "actual" ( el darrer 6c..ja dels sXXI, la Poker, la Bastardo, la Sin Tregua, la Aún queda un sitio, i la de Refilón, la piña més o menys contundent està assegurada al crux, has de fer el pas sempre...)

Vaig encadenar a la segona...tens però levitós...clavant ungles a les lefes de sortida del desplomet per al lance final..peus volats, aguantar, clavar i minilance final...ROPTUNKT ! Va ser com fa 15 anys, amb la Glòria...moments intensos, i alegria total...encara m'hi aguanto..tinc 15 anys de bonus fins la propera ITV...heheheh...

Vam passar de tot i vam baixar feliços, com sempre, amb les iemes bullint i la rasca humida, cap a casa...piant-la i saltant graons ( els genolls sí que em fan més mal que la boca, però...)...Divendres m'havien tret un queixal..no havia menjat res..i a la nit amb la festaka a la Panxa vaig anar a dormir a les 06:00...la ressaca no em va deixar menjar res més que uns cacauets i la veritat es que el cos encara em funcionava...també la dietètica i el rendiment són relatius...?

Un altre tema sobre el qual donar voltes....

IRIE...





20 comentaris:

Anònim ha dit...

...bares de medir...

cleanclimbing

TRanki ha dit...

(...)

ES MAS FACIL VIVIR FICCIÓN QUE REALIDAD
Y es difícil enfrentarse a la verdad

Y recuerda que nacemos puros en lo más alto
Pero poco a poco vamos bajando
Vendiendo nuestra alma al diablo
A cambio de una eterna condena

Es muy fácil proponerse una meta y difícil que las cosas no se tuerzan
Resulta difícil cuando hablas por convicción
Y muy fácil si es por experiencia
(...)paciencia
Es divina ciencia

Haciendo uso de tu conciencia
Aléjate de la bestia...


SALAM bow

Anònim ha dit...

El post d'avui matí, m'ha tranquilitzat despres de trobar-me a primera hora amb l'anterior....joer l'ha k passat a l'oriol?....ara he trobat el moment de llegir-ho toooot...uf!
Dissabte matí a la panxa encara es notava les vibracions de la farra.
AA

TRanki ha dit...

TONI A.?

Al final van obrir al PANXA? Hi vas anar? Quan hi vaig passar ( havia perdut la acretra tot flipat, i al final va ser una tripada i la vaig recuperar...) la penya encara dormia pels crashpads..hehehe

Hauries d'haver vingut, va ser molt guapo tot plegat...

Salut i atibar-li

TRanki ha dit...

TONI A.?

Al final van obrir al PANXA? Hi vas anar? Quan hi vaig passar ( havia perdut la acretra tot flipat, i al final va ser una tripada i la vaig recuperar...) la penya encara dormia pels crashpads..hehehe

Hauries d'haver vingut, va ser molt guapo tot plegat...

Salut i atibar-li

Anònim ha dit...

Tiu,

M'he quedat sec. I una mica descolocat.Bones reflexions a estudiar,eh?
De fet no sé com interpretar-les perquè no doen lloc a interpretacions. Me fet les preguntes i he intentat respondre-les, i crec que tens raó. Fins i tot si intento justificar unes actituids pel fet de la històriaq ue s'estava vivint en aquella epoca, no trubo una justificació que no es pogués donar ara o d'aquí una anys.

Ke kabron ke eres Tranki, me voy a dejar la olla rumiando toda la noche...

Et truco a veure si trepem un dia bou!

David Flowers

Oriol Quo ha dit...

Cert, molt cert!
Hi ha canvis inevitables, estils i maneres... que simplement e inevitablement... sempre succeeixen...
Però deu ser allò que diuen: L'únic canvi acceptable... és el que ve d'acceptar-se a un mateix...

Aps... i per cert.. Felicitats per l' ITV! juaaaa

Quo

Anònim ha dit...

Està molt bé elq ue dius però són fets bastant diferents que els que estan pasant a Aguilles. Igualment el que dius es va fet ja fa molt temps i ara no es faria, per tant les raons que dones no son vàlides!!!!!!!!

TRanki ha dit...

Hola Anònim...

Rellegeix-te el text...¿Hi veus alguna raó sobre res?

Els fets són inapel.lables...les causes no les reconec enlloc, se supos que cadascú farè el seu raonament i donarà unes respostes a les preguntes plantejades...i d'això es tracta no?

Intenta-ho tu i si vols pots esxplicar-nos-les si veus una resposta miniament coherent a tot plegat...

PERSONALMENT et diria que les diferències bàsiques no es poden interpretar com una fet individual a CONDEMNAR, sinó com una experiència que ens ha fet aprendre i que hem de mirar que no succeeixi més. Això passaria, però per un acte de constricció i de reconeixement molt més gran que la propia acusació que s'emet, de cara a aprofitar el resultat de un aprenentatge que ens ha ensenyat que elq ue es va fer no és prou bò i que a llarg plaç les solucions de respecte són molt més profitoses per al col.lectiu que no pas les batalles...

Un altre aspecte és la pròpia valoració sobre el fet que estem tractant sigui REALMENT tant nociu per als escaladors com es presenta. PERSONALMENT CREC QUE SÍ..però és a nivell "personal" i això no és extrapolable al sentment general, menys quan qui es manifesta o els que ens expressem en aquesta direcció no formem ni una mñinima part del col.lectiu total d'escaladors...

ës un tema que ni és tant senzill ni té respostes o posicionaments tant clars...

Marieta ha dit...

Bou...déu nido quanta filosofia a les teves paraules. Tens raó quan dius que tot és relatiu. I enhorabona per l'encadene resacós.
D'altra banda, cada cop veig més clar que de moment no aniré a escalar a st.benet. jejejejeje

Anònim ha dit...

Marieta si no vas a Sant Benet no aprendras a escalar; per mi segueix a Montgrony , Bruixes o Rodellar, o probant la Epoca negra que no es mes de 7c.
Salut!

Anònim ha dit...

Tens part de rao, pero la visio es un pel dsitorsionada ( lo de vias enganxadas i muntar per dalt al Barbera ....).
Pero sobretot no es comparable a lo que feia aquell personayge a Agulle o la ferrata del Senglar, totalment inaceptable.
Deixeu Sant Benet en pau, millor que no puixeu, com diuen que vagin a Montgrony que es mes guay, pero sobretot no opineu sense saber que dieu.

Ferran Guerrero ha dit...

Oriol, totalment d'acord amb tu, respirem i deixem respirar.

S'ha d'escalar a Sant Benet per poder veure l'evolucio i cap a on va tot plegat, s'ha d'escalar vies mitiques, siguin de la dificultat que sigui, per veure que molts equipaments d'avui en dia careixen de sentit (sobreequipament i poca lógica, obrir per obrir, com si de una carrera es tractes).

Reflexionem...

P.D, Que son bones les vies del pas de la burra, una tarde d'estiu, vaig fer Bastardo (a vista) y Aun queda un sitio (al segon pegue)amb el pas del sostre totalment creuat(com sempre diferent a tothom, va ser meravellos.

Salut i cuidat que amb el altre post vaig pensar que et tenia que portar a la meva feina a fer terapia de desintoxicació, jajajaja

TRanki ha dit...

Anònim,

Primer de tot et diré que si bé respecto la llibertat de expressió, de cara a interpel.lar DIRECTAMENT qualsevol persona has de signar d'alguna manera. Aquest blog ( NO COM ALTRES) accepta COMENTARIS. Aquest blog (NO COM ALTRES)accepta que els comentaris els faci quialsevol sense identificar-se. PERO l'ús de aquesta llibertat s'entén en la línia que es farà servir de manera respectuosa i RACIONAL en quant a allò que s'exposi i com s'exposi...si no es segueix aquesta linia em reservo el dret a eliminar qualsevol comentari, ok? Esperoq ue no ho hagi de dir cap cop més..internet és lliure i tu també de creat el teu fòrum on dir el que vulgui. Aquest BLOG és un blog personal per compartir ESCALADA i VIDA, i on cadascú pot respondre, reflexionar i preguntar...anònims que fan "recomanacions" com la teva no en penso tolerar cap més, per suaus o educats que vulguin aparentar. respecto crítiques i suggerencies..però no xorrades, personalitzacions de acusacions i menys difamacions..i molt menys per part de algú que no signa.

Aplica't la màxima de que la teva llibertat COMENÇA on acaba la dels altres, no la dels altres acaba on comença la teva...

OK?

Sobre el que comentes:

Mira't el llibre de ressenyes..i si no entens d'escales pots provar de passar.te de la escoria a la daltonic, i de la daltònic a la sortida de la Bala...i segons com encara pots arribar a la iuiu, i de la iuiu a la Centsets.

Em vaig polir ( excepte DALTONIC NOIA RIDÍCULA, SHADANA, TANGENT i la del brecs al desplom)ela part baixa del frontó del Barberà el 94-96 i com pots suposar hi he pujat desenes de vegades més amb gent...i no he fet precisament sèries a les mateixes vies sinó que he povat combinacions variades, algunes amb èxit i altres no...aquesta DENSITAT es repeteix a molts totxos i PARETS de St Benet..i no és menor o major que la que es pot trobar a la desdentegada o a la Cova de l'Arcada.

Des de la TOPE ANOA es munta tot el frontó excepte IUIU i CENTSETS, i des del V+ de la dreta del bombo superior arribes fins a l'AHORCAO flanquejant...mira de fer el mateix a l'Arcada i veuràs que no muntes ni dues vies...

Dissabte no duiem càmera però el cert és que les vies estaven completament ocupades, i que el frontó central del Barberà fa tant de ample com d'alt..uns 25 mts...Si sumes les vies i les combinacions per metre te n'adonaràs OBJECTIVAMENT que hi ha una ALTA DENSITAT DE EQUIPAMENTS ESPORTIUS. Personalment no ho trobo malament..a mi em mola..a tu no?

Pots fer la prova al MC CANNA, al MANOLITO, a l'ELEFANT ( la bauma entre CRIT i MINISTRA), la TRUMFA, lA XIRIMOYA o QUINTA, a la QUARTA, el SERENO, la PANXA..on vulguis i podràs comprovar OBJECTIVAMENT aquesta densitat. ( alçada-amplada / numero de vies)..és un coeficient mol simple i si no et van els números pots fer-ho a simple vista...les conclusions acoistumen a ser semblants...

A partir d'aqui si vols podem passar a VALORAR SUBJECTIVAMENT el que vulguis...però no DISTORSIONIS TU la realitat siuplau..no és voluntat de ningú mentir sobre res i menys aqui on no cal...i tampoc es pot obviar una realitat demostrable matemàticament..tu si?

Sobre graduacions: OK, si una via et sembla 7c, pos vale...si et sembla 8b+ pos també...es la teva opinió..les vies ja fa temps que es graduen per consens..i el consens és 8a...a mi el dia que em va sortir ENTRE LAS CEJAS em va semblar 7b+, la SEsión em sembla 8a i a Unicorni li faig series xiulant... no crec que la meva opinió compti davant un col.lectiu que gradua una via..tu mateix.

Finalment dir-te que EN AQUEST POST i EN GENERAL, quan es parla de St benet es parla de una regió i de unes vies...no de persones o de cap col.lectiu.
L'accés a una regió de MOntserrat no és patrimoni de ningú..ni tant sols la capacitat de recomanar a ningú de no accedir-hi ( no parlem ja de prohibir-ne o limitar-ne l'accés mentre aquest sigui respectuós amb les vies i l'entorn). Em sembla un excés de VANITAT el creure's que quan ens referi a uns totxos ens referim a un col.lectiu, no parlem de ningú i en aquets cas la visio és molt més AMPLIA i LLUNYANA...potser l'ús de ENFOCS a diferenta distancia et fa veure el tema més des de dins que des de fora.

planteja¡t i expressa (lliurement) les respostes a les preguntes que es plantejavem, des de la distancia que es recomana, tingues respecte a les persones que intervenen als posts i podrem debatre relaxadament i lliurement sobre el que aqui ens ocupa, que no és ni més nimenys que el tema que s'ha volgut plantejar ( i cap més)...que evidentment es plantejarà i se'n parlarà sempre que es consideri interesant i enriquidor.


Salut i bones escalades bou

TRanki ha dit...

Ferran,

Bstardo a vista...quin bou...algun dia que ens veiem et comento la hitoria que tinc amb aquesta via...una mica rotllo ecològica però no va acabar tant bé com a tu...

Sobre la AUN..buf...em queda molt bloc a fer per que em surti el pas...la he tornat a tocar quan la vaig veure fer al David d'Olesa..quin bou...i quan m'hi vaig tornar a posar em passava igual que sempre...em falta llargada de cames i em sobra debilitat al cos...

respecte al post...pos bueno...TORNARIA a signar el manifest mil vegades ( hi ha una ratlla que no es pot creuar i allò és una bestiesa sense nom)..però segurament que miraria de afinar els arguments, i hi treuria el de MASSIFICACIÓ, matitzaria el de MODIFICACIÓ de la ROCA, i algun altre...ANALITZAR la ètica i la moral sempre exigeix de un exercici de debat BILATERAL que en aquest cas no s'ha fet ( ENCARA QUE CREC QUE EL PRINCIPAL INTERESSAT és en LLAssera). TAntmateix no tinc INFO ni de perquè ho ha fet, ni de realmentr QUE ha fet...no veig més parabolts a Agulles que a St Benet..i això és simptomàtic que a nivell dialèctic aqui falla alguna cosa...

Acceptar la llibertat dels altres és un procés molt dur, i exigir la nstra és massa fàcil..hi ha d'haver un equilibri i t'asseguro que està molt lluny del que a tu o a mi ens molaria individualment...

generalment quan una via allunya massa em poso escalexctics, i si hi ha massa bolts me'ls salto...si té sikats i no em mola no la faig, i si els cantos fan massa mal tampoc. Entenc que lk'equipador és lliuyre de fer elque li sembli, i jo m'adapto..però el tema de Agulles és un EXCÉS..no per sobreequipament de vies o per us de sika..sinó per ABUS de una zona sense consens amb els locals..i fns i tot això seria facilment rebatible a nivell lògic i legal...

Crec molt més amb el diàleg i les paraules, perquè sinó aquestes situacions NOMËS poden acabar quan algú desequipa i quan l'altre li parteix la cara...i això no és cap situació que consideri que pot formar el futur de una cosa tant bonica com és l'escalada,q ue és pRECISAMENT on la majoria ens volem evadir de aquesta merda de BABYLON que s'infiltra fins i tot entre les pedres...

TRanki ha dit...

ANONIM

LA resposta a part del teu comentari, en referncia al tema agulles la pots extreure de la resposta a en Ferran.

Salut

Anònim ha dit...

Sant Benet es un loc com altre quansevol. Esta be, es maco i tal, pero no hi ha per tant.
Lo pitjor de tot es la gentuza que'l frecuenta. Pot ser que els que hi sobren siguin ells?, tant dir a un o altre que no hi pujin.
Una nit d'aquestes em sembla que li calaré foc al antro-refu aquet i s'acabat el broquill.

TRanki ha dit...

Ei crec que no cal flipar...

Si no fos per aquesta "gentuza" possiblement seria un lloc com el Xincarró ( amb tot el respecte).

Una cosa són la gent i l'altra les pedres...si la gent no et mola NO ES IMPRESCINDIBLE no?

PERSONALMENT la escalada a St Benet crec que és de les millors que hi ha, a nivell esportiu i a nivell introspectiu...evidentment suposoq ue cadascú dirà això de les zones que l'han marcat...però he estat en molts llocs i la veritat es que és u lloc UNIC ( Xorreres o plaques de granet n'hi ha a centenars, mentre que el conglomerat d'allà dalt és fins i tot diferent del de la resta de la Muntanya...).

Potser ACTUALMENT es queda un mica petit i repetitiu ( cada cop hi queden menys possibilitats de vies noves...), però per a ua persona que comença a escalar fort ha de ser un paradís fanàtic on trobes vies de molts estils i per a tots els gustos en un ambinet traqnuil, serè i on ets tu i la roca...

I sobre la penya...no sé, a mi els ANONIMS me la pelen...quan he pujat allà MAI he tingut cap problema amb ningú...sembla que tot funciona per internet...la veritat es que si jo tingués algun problema amb algú li comentaria a la cara i en parlaríem...

Apart de/ls quatre que pien co a ANÒNIMS algú ha tingut CAP PROBLEMA MAI per escalar-hi o per disfrutar-hi?

Crec que traiem les coses de lloc...

A tibar-li!!!

Ferran Guerrero ha dit...

Per Anonim:

Sant Benet es historia, es la historia de l'escalda esportiva i la seva ecvolució (aixo de que no hi per tant), si el conjunt de Montserrat es el que es a nivell esportiu, es gracies a sant Benet i el seu paper dintre de historia.

Pero cadascu pot opinar el que vulgui, hem d'adaptar-nos i obrir el ulls...

david gual ha dit...

ANONIM: soc David Gual , estic de viatge torno el 15 de maig, t'espero quan vulguis a la porta del refu per intercanviar opinions... en viu i donant la cara la geny s'enten , no?